Borainkról

A retro név…

…teljes fehérbor-kínálat 2012 óta érhető el "retro" néven. "Vissza a gyökerekhez" a koncepció jelentése. A címke megjelenését a korábbi időkből vették át, mellyel emlékeztetni akarják vásárlóikat a pincészet régóta fennálló történetére. Tehát a RETRO védett márka képviseli a teljes fehérbor-sorozatot, mely teljes mértékben megfelel a mottónak.

 

A Hoffmann fehér címkével ellátott borai erőteljesen intenzív borok, amelyeket új fahordókban érlelnek és hagyományos parafa dugóval kerülnek palackozásra.

 

"RETRO - Gemischter Satz"

Már a nevében is benne van, hogy „vegyes”, mivel, a cuvée-től eltérően több szőlőfajta házasításából született. A fajták a muskat ottonel, a pinot blanc és az olaszrizling. A muskotályos szőlőre jellemző aromás jegyek, illatok erőteljesen megjelennek mind ízben és illatban. 2018 óta szerepel a kínálatban.

 

 

"RETRO - Rosé"

Kettő fajta eljárással is elkészíthető ezen kiváló rosénk. Egyszerű, gyors feldolgozással, tehát hagyományos préseléssel vagy az úgynevezett rövid idejű héjon tartással. Ez utóbbi eljárásnál 4-24 órán keresztül héjon tartjuk a mustot, mely segít a színek, íz és illataromák még intenzívebb megjelenésében. Hogy végül melyiket választjuk a szüretkor, az nagyban függ az adott évjárattól.

 

"RETRO - Rosenmuskateller"

A rosenmuskateller vörösszőlő, amely Ausztriában rendkívül ritka. Kizárólag édes borként ismerik, de 2015-ben kísérletet tettünk arra, hogy száraz borként is palackozni tudjuk. 2015-ben kizárólag egy kis részen telepíttettük, ezután 2 évvel, 2017-ben hivatalosan elfogadott, minősített fajta lett Ausztriában. 2018-ban szüreteltük először. Gazdag, rózsára emlékeztető szín jellemzi. Nevéhez hűen a muskotályos jegyek és a rózsa illatának aromái erőteljesen megjelennek az illatban és az ízben egyaránt.

 

"RETRO - Heideboden" weiss

A nagy birtok-hegység Gols pannon alföldjén található, Mönchhoftól Frauenkirchenig a Neusiedlersee-en. Minden olyan bor, amelynek szőlője ezen a helyen nőtt, hordozhatja a Heideboden nevet. A talaj tulajdonságai - áteresztő, homokos és tipologizáló - lehetővé teszik a testes, jól felépített borokat palackozni.

Gyönyörű, gazdag sárga jegyek. A csonthéjas gyümölcsök találhatók meg az illatban és ízben is. Olvadó, hosszan tartó gyümölcsös érzés mellett az alkoholtartalom jól egységesített. A bor tipikus fajtakrémességet, érett gyümölcs aromát és finom diójegyeket tükröz. A jól integrált alkoholtartalommal a bor telítettséggel zárul le.

 RETRO - Chardonnay

Ez a burgundi fajta is választékunk szerves része. Klasszikus érleléssel vagy új fahordóban ez a bor nagy népszerűségnek örvend.  A bor jellegzetes gyümölcsös aromája már az orrban érezhető, kifejezetten az alma és a körte illat mely enyhe dió aromával párosul. Alkoholtartalma viszonylag magas, de erősen integrált és alig észlelhető.

 Welschriesling 

 Elsődleges gyümölcs, illatos, lédús zöld almával, egy kis egressel párosítva - nagyon ropogós és gyümölcsös, kellemes, élénk savasság. Míg a száraz Welschrieslinge nagyon friss bor lehet, az e fajtából származó borok a világ nagyon nagy édes borjai közé tartoznak. 

 

 

 

 

A Hoffmann fekete címkével ellátott vörös borai friss gyümölcsös borok, amelyeket klasszikus vagy használt fahordóban érlelnek.

BLACK PEARL...

...a Weingut Hoffmann prémium szegmense. A Black Pearl név, amelyet a 2013-as évjáratban mutattak be először, prémium vonalunkra utal. Csak a legjobb évjárat gazdagítja ezt a választékot.

 

NEUSIEDLERSEE DAC Zweigelt

A vörösborok nagy része a Zweigelt fajtából áll. Amely a Neusiedlersee DAC néven kapható. A DAC az osztrák szabályozott eredet megjelölést jelenti, jellegzetes íz profillal és olyan minőségi kategóriával, amelynek jól érthető származási rendszerhez kell vezetnie.

 

Heideboden NEU Rot

Mint a fehérbor választékban, itt is található Heideboden nevű vörösbor. Ezekben a palackokban, az évjárat függvényében, de nagyrészt a fajtából származó nyertes borok.

Heideboden mint régió, Gálostól (Gols) Barátudvaron (Mönchof) keresztül Boldogasszonyig (Frauenkirchen) húzódik, közvetlen a Fertő tónál. Minden olyan bor, amelynek a szőlője ezen a területen nőtt, a Heideboden nevet viselheti. A homokos, kavicsos talaj áteresztőképessége lehetővé teszi, hogy testes, jól strukturált borokat készítsünk. Szép, tiszta sötétvörös mag, enyhe világosodás a széléig. Illatában piros bogyós gyümölcsök valamint a füstösebb illat dominál, mint pl..: kávé. Testes, tanninjai elegánsak, utóízébe nagyon gyümölcsös. Alkoholtartalmának és a fa hordós érlelésnek köszönhetően nagyon kellemes, kiegyensúlyozott bor.

 

 

 

A "300" Rotweincuveé

A vörösbor cuveét a 2012-es évjárattal mutattak be először. A "300" jelentése, a már 3 évszázados létezéséről és hagyományáról szól a családi tulajdonban lévő Weingut Hoffmann számára. Az évjárattól függően ez a bor a szőlőfajták nagyon sokféle változatával hatással van.

 

MERLOT - Black Pearl

Ha szőlőnként legfeljebb 8 szőlőre van szükség, akkor csak a legjobb és legérettebb Merlot szőlőt használják fel, amit ősszel betakarítanak, ezután 225 literes tölgyfahordókba töltik, majdnem egy évig érlelik.

Neusiedlersee DAC Zweigelt Reserve

 A Neusiedlersee DAC eredetmegjelöléssel is elérhető a jobb a tartalék változatban. Ezeknek a boroknak a pincében két évig kell érlelniük.